Creatief denken dankzij 7 nieuwe gewoontes.
Hoe doen ze dat toch, mensen die zo creatief zijn? Ze lijken het ene na het andere briljante idee uit hun mouw te schudden. In dit artikel help ik je met een aantal tips op weg om ook jouw creativiteit volledig te benutten.
1. Ze leven met aandacht
Lummelen, hier en nu, ontspanning: deze mensen weten als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te niksen. Een ontspannen houding maakt dat je leeft met meer aandacht en oog krijgt voor inspirerende details in je omgeving. Hiervoor hoef je niet iedere dag op 06:00 op je meditatiekussen te zitten, maar simpelweg jezelf te trainen bewust te kijken. Neem jezelf eens voor om heel bewust 10 nieuwe dingen waar te nemen. Bekijk de wereld als nieuw en durf je te verwonderen: dit kan altijd en overal! Door zo zintuigelijke prikkels te registreren train je je brein om sneller verbanden te leggen en gemakkelijker informatie op te slaan. Dit versterkt je geheugen en bovendien inspirerend: de wereld om ons heen zit vol mooie ideeën.
2. Ze durven ergens voor te staan
Er kunnen soms maanden voorbijgaan, voordat een idee daadwerkelijk uit je handen komt. Herkenbaar? Stuk voor stuk ondergaan ze eerst een heel proces, welke telkens nieuwe inzichten met zich meebrengt. Eigenlijk kun je creatieve mensen hierin vergelijken met topsporters! Iedere stap is een training, vol persoonlijke ontwikkeling en mentale uitdagingen. Het vraagt dan ook heel veel moed, kwetsbaarheid en trots om te staan voor je eigen werk. Oefen dit door letterlijk de ruimte in te nemen met datgene wat je maakt. Print het uit, hang het op of geef het een mooie lijst. Alles wat uit jouw handen komt is uniek, op zijn eigen manier perfect en daar mag je trots op zijn!
3. Ze geloven niet in creatief talent
‘Maar zonder creatief talent kun je een hobby of interesse toch maar beter direct laten vallen?’ Klopt, dat leren we op vrij jonge leeftijd al op school of van onze omgeving. Talent wordt van jongs af aan geprezen en wie het magische zang/teken/schrijf/toneel-gen niet heeft meegekregen kan maar beter opgeven. Zonde! Want met de juiste ondersteuning en motivatie is alles te leren. Echter: de een zal bepaalde vaardigheden gemakkelijker oppikken dan anderen, het hebben van talent speelt hier slechts een hele kleine rol in. Ze worden liever gezien en gewaardeerd om hun (jarenlange) inzet, oefening en doorzettingsvermogen. Met hard werken en training bereik je meer dan een zogenaamd aangeboren pakket vaardigheden. Bovendien legt het ‘hebben van talent’ een enorme druk op je prestatiedrang: mensen zijn blijkbaar overtuigd dat je skills zomaar zijn komen aanwaaien, en verwachten dat je keer op keer met succes presteert.
4. Ze durven fouten te maken
Fouten maken is heel belangrijk onderdeel van groei. Neem een voorbeeld aan een kind dat leert lopen: aan de succesvolle eerte stapjes gaan talloze mislukte pogingen vooraf. Letterlijk met vallen en opstaan! Fouten durven maken draait om zelfcompassie. In hoeverre geef je jezelf de ruimte om te leren? Hoe ga je actief stappen nemen om deze ruimte te vergroten? Eigenlijk is iets pas echt mislukt of ‘fout’, wanneer je er voor jezelf niets uit hebt kunnen leren. Oefen hiermee door de volgende zin voor jezelf af te maken:”Ik sta mijzelf toe om…”.
5. Ze hebben een groeimindset
Carol Dweck kwam na haar jarenlange onderzoek tot de volgende conclusie: er zijn twee manieren van denken. Een vaste- en een groei mindset. Waar iemand met een vaste mindset gelooft dat zijn of haar vaardigheden in steen staan geschreven, handelt iemand met een groeimindset vanuit de overtuiging dat alles is te leren. Door te geloven dat je in staat bent om te leren en ontwikkelen behaal je betere resultaten op alle facetten van je leven. Ook op creatief vlak is dit een onmisbaar inzicht.
6. Ze hebben doorzettingsvermogen
Steile leercurves? Geen probleem. Voor de zoveelste keer terug naar de tekentafel? Kom maar op! Alle grote artiesten zijn onderaan begonnen en soms wel honderden keren afgewezen voordat ze ergens aan het werk konden. Waarom gaven ze niet op? Ze handelde vanuit de juiste motieven. Doorzettingsvermogen is een direct gevolg van passie, wilskracht, discipline en de juiste motivatie. Waarom doe je wat je doet? Deze reden komt voort uit een bepaald verlangen. Stel jezelf een waarom-vraag en blijf doorvragen tot je niet meer verder kunt. Grote kans dat je uitkomt bij datgene waar het bij jou allemaal om draait. Met deze kennis kun je nog gemakkelijker je doelen bereiken.
7. Ze durven risicos te nemen
De beste manier om te leren is door nieuwe dingen te proberen. Juist dingen die je eng vindt of spannend! Angst heeft van oorsprong een hele nuttige functie: het houd je veilig en in leven. Echter is gezonde spanning ook een teken dat er ruimte is voor groei (ook op creatief vlak). Met een open en actieve houding uitdagingen tegemoet: welkom in je stretch zone! Dit is de fase tussen je welbekende comfortzone en de paniekzone -als je hier in zit, dan weet je dat-. Train jezelf in het herkennen van deze grenzen, zodat je steeds bewust een stapje verder of juist een stapje terug kan doen. Dit kan met iets simpels, als een nieuw medium proberen, of iets groters: zoals in je eentje naar de film of een concert.
Wil jij creatieve content inzetten voor jouw onderneming, maar ontbreekt het aan kennis, materiaal of ervaring? Schakel dan de hulp in van Anne Essie. Mijn verschillende diensten zijn afhankelijk van jouw wensen flexibel samen te stellen. Bekijk mijn aanbod of lees verder over het thema creativiteit.
Welke gewoonte wil jij aanleren?
Eén reactie
Cilia
Inspirerend e
Inspirerend en duidelijk ,creativiteit mag maar eens beloond en gewaardeerd worden . Maar zeker ervan genieten.
Ga zo door